Storytelling kan aflæses i hjernen - Storytelling Akademiet

Storytelling kan aflæses i hjernen

Storytelling med brainpower

Storytelling er et værktøj, der gør en forskel. Kan man måle effekten?

Ja, det kan man.

Det er relevant for alle at skabe en fortælling, der bidrager til fremdrift i ens eget liv, ligeså vel som det er relevant for en virksomhed at skabe en fortælling, der kan ses på bundlinjen og flytter forretningen.

Stærke fortællinger kan endda aflæses på hjernen.

Storytelling Akademiet har spurgt Thomas Zoëga Ramsøy, der er hjerneforsker og neuropsykolog, hvad der sker i hjernen, når vi fortæller historier:

“Fortællinger fascinerer, og vi er villige til at afsætte tid, penge og endda søvn for fantastiske fortællinger.

Hvorfor?

Fordi ALT i hjernen aktiveres.

Hjernen værdisætter konstant al information, i forhold til om det er relevant eller ej. Objektivt set er de fleste fortællinger jo ikke nødvendige for at overleve, men hjernen behandler dem på samme måde, som hvis de var livsvigtige.

Det ligger i vores evolutionære udvikling, at fortællinger tilfører ny og nyttig viden. Vi kan måle den direkte effekt af fortællinger ved at montere elektroder uden på hovedet, der opfanger de elektriske udladninger fra hjernen.

Vi kan derfor se, at hele hjernen aktiveres via fortællinger, og gode historier får modtageren til at sænke paraderne, og de får hjernen til at udvise det samme mønster som afsenderen. Vi sammensætter ikke blot ord via fortællinger; vi danner også billeder, og vores interesse skærpes, når fortællinger bryder med vores forventninger, og vi overraskes.

Vi kan også aflæse på hjernen, at mængden af information skal være passende for modtageren. Bliver informationsmængden for høj eller fortællingen for kompleks, mister vi fokus. Ligesom vi også mister fokus, hvis informationen ikke vækker nogle følelser i os.

Kolde fakta har slet ikke samme effekt.

Vi er slet ikke så rationelle, som vi går og tror.

Det er tydeligt, at historier driver os, og i bedste fald omsætter modtageren det derefter til konkret handling.”

 

Thomas Zoëga Ramsøy, Storytelling Akademiet

Thomas Zoëga Ramsøy er hjerneforsker og neuropsykolog samt stifter af Neurons Inc., der er verdens førende virksomhed inden for anvendt hjerneforskning. Han er ved at etablere Center for Applied Neuroscience. Tidligere har han været institutleder for Center for Decision Neuroscience, et tværgående forskningsinstitut ved Københavns Universitetshospital og Copenhagen Business School.

Helle Rosendahl - Storytelling Akademiet

Vil du gerne have hjælp til at sætte skub i jeres fortælling, så er du altid velkommen til at fange Storytelling Akademiet på mail eller telefon, så kan vi tage en uforpligtende snak. 

Børsen debat - Gør en forskel - Storytelling Akademiet

Helle Rosendahl har skrevet et indlæg om virksomhedens purpose, der har været bragt i Børsen.

 

Kundeudtalelser

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DK
Nyheder på vej

Modtag nyhedsbrev så snart vi løfter sløret!

Der bliver arbejdet på en masse projekter hos Storytelling Akademiet. Vær den første til at vide mere ved at tilmelde dig her.