Risiko-fortællingen: Brug din modgang som løftestang til at skabe en autentisk fortælling

Storytelling om risiko virker, fordi det fortæller en historie om virksomhedens stiftere eller ledere, og om deres vilje og mod til at tage chancer. Og det giver et indblik i, hvordan de håndterer modgang og kriser. De bedste ledere gør det til en fortælling, hvor kunden eller medarbejderne har hovedrollen. I denne artikel tager vi fat på to danske virksomheder med interessante vinkler på risiko i deres fortælling. 

Fra kronede dage til krise

Rejseselskabet Bravo Tours var under coronakrisen i 2020 ved at dreje nøglen om, som så mange andre rejseselskaber.

Sidste år gik selskabet fra at omsætte for flere millioner kroner om dagen til næsten ingenting.

Foråret er normalt en indbringende sæson for rejseselskaberne, og marts måned plejede at indbringe Bravo Tours mellem 80-100 millioner kroner. Men i marts 2020 faldt deres omsætning til under fem procent.

Det resulterede i, at de på kun seks måneder var nødsaget til at afskedige 74 af deres 100 medarbejdere.

 

2020 var derfor et år, hvor rejseselskabet flere gange var på nippet til at kaste håndklædet i ringen. Men ledelsen nægtede at give op.

Mange af medarbejderne har været ansat siden selskabets fødsel for snart 20 år siden, og de betragter derfor hinanden og firmaet som deres anden familie. Og netop det har været et kæmpe drive for firmaets kommercielle direktør, Gitte Søndergaard, til ikke at give op.

 

I oktober 2020 gik Bravo Tours’ moderselskab TravelCo Nordic konkurs, men Bravo Tours kunne reddes ved at blive købt ud af konkursboet. Gitte Søndergaard tog derfor beslutningen om at tage penge fra sin egen private opsparing, og sammen med et par stykker til kunne de dermed sikre firmaets overlevelse og arbejde på at vækste igen.

En stor sejr i en konkursramt branche.

Og en stor og modig chance at tage i en branche, som stadig vakler.

Det er en fortælling om at ville kæmpe med næb og klør for det firma og de medarbejdere, som betyder så meget for en – hvilket kan virke både fascinerende og meget empatisk på kunderne.

Når modet til at tænke nyt bliver til milliarder

Et andet eksempel på en dansk risici-fortælling er fortællingen om, da Mette og Rolf Hay tilbage i 2002 tog en chance og startede designvirksomheden HAY.

For uden uddannelse og forretningsplan turde de satse på en helt ny boligstil. En stil hvor møbler i bl.a. træ og plastik satte nye standarder for møbeldesign og stod i skærende kontrast til de populære arkitekttegnede møbler fra 1950’er og 1960’er, som i begyndelsen af 00’erne stadig dominerede på popularitetsbarometret hos de møbelinteresserede danskere.

De havde begge arbejdet hos møbelvirksomheden Gubi i København og ville udfordre den gamle designstil.

Missionen var at lave højkvalitets designprodukter i en mere tilgængelig kontekst med de bedste designere i verden.

Efter at have samarbejdet med grundlæggeren af Bestsellers, Troels Holch Povlsen, om flere projekter, startede de sammen virksomheden.

Som noget nyt begyndte de også at arbejde med accessories til boligen. Det startede med tekstiler af gamle rester fra deres møbelproduktion, og i dag producerer de alt fra tandbørster og tallerkner, til viskestykker og vaser.

Med accessories var der nemlig hele tiden noget nyt at præsentere kunderne for. Og det gjorde det samtidigt tilgængeligt for de fleste at købe noget nyt design.

Fordi de netop var visionære og tænkte i nye sammensætninger af materialer, farver, former og ikke mindst designsamarbejder, blev deres nye idéer at tænke designprodukter på også mødt af meget umiddelbar modstand.

Kilder:  Dr.dk samt Børsen 

 

Men den nytænkende måde at lave designprodukter på, blev til en rebelskhed, som folk tog til sig.

Deres mod og vilje til at producere nytænkende designprodukter har ikke kun været til inspiration for andre store designvirksomheder, men har også resulteret i en international dansk succes med en milliardomsætning.

 

3 råd til virksomhedens risiko-fortælling

 

  1. Hvilke risici har I taget i virksomheden?
  2. Hvordan har virksomheden håndteret udfordringerne?
  3. Hvilken rolle har medarbejderne og kunderne i fortællingen?

 

Purpose - Strategisk Storytelling
Helle Rosendahl - Storytelling Akademiet

Vil du gerne have hjælp til at sætte skub i jeres fortælling, så er du altid velkommen til at fange Storytelling Akademiet på mail eller telefon, så kan vi tage en uforpligtende snak. 

Børsen debat - Gør en forskel - Storytelling Akademiet

Helle Rosendahl har skrevet et indlæg om virksomhedens purpose, der har været bragt i Børsen.

 

Client testimonials

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB
Nyheder på vej

Modtag nyhedsbrev så snart vi løfter sløret!

Der bliver arbejdet på en masse projekter hos Storytelling Akademiet. Vær den første til at vide mere ved at tilmelde dig her.