Leadership-fortællingen: Brug fortællinger til at motivere, inspirere og bygge bro til dine medarbejdere

Fortællinger motiverer,  inspirerer og  aktiverer følelser, når de taler lige ind i hjertekulen på modtageren. Derfor kan du som leder bruge fortællinger til at bygge bro til dine medarbejdere. Dine historier er med til at definere dig som person og leder, og dine medarbejdere får en anden forståelse for dig. Du fremstår simpelthen mere autentisk, og autenticitet leder til en højere grad af tillid, når du deler ud af dine egne fortællinger.

 

“En af grundene til, at vi spiller så er, at man føler sig tryg både udenfor og inde på banen”, siger anfører på det danske herrelandshold i fodbold, Simon Kjær, i forbindelse med EM 2021. Kasper Hjulmand har også ad flere omgange demonstreret, at han tør vise sin sårbarhed og dele sine refleksioner – og tale åbent om sine mulige fejltagelser. Og dermed give plads til nye fortællinger om fremtidens lederskab på banen og udenfor banen.

 

Midt i fritureosen skabes mulighedernes arbejdsplads

Der er verdenskendte ledere som Elon Musk og nu afdøde Steve Jobs, som er og var eminente til at bruge storytelling som ledere. Tag bare Elon Musk, som ved at bruge storytelling har formået at inspirere til og udvikle så forskellige brancher som bl.a. elbiler og rumteknologi. Her har hans talent for storytelling været en af de afgørende faktorer, der har gjort, at han har kunnet overbevise investorer om at investere stort i hans nyskabende projekter på et tidligt stadie.

 

Vender vi blikket mod en virksomhed, der er dygtig til at motivere deres medarbejdere, kan vi ikke komme udenom McDonald’s.

 

De kræver ikke, at medarbejderen på forhånd har en uddannelsesmæssig forudsætning for at begå en lederpost, for de kan selv uddanne medarbejderen. De sælger derimod historien om, at enhver, der er motiveret, kan komme ind fra gaden og arbejde sig op i hierarkiet.

 

 

Det er mulighedernes arbejdsplads.

Ja, det er den amerikanske drøm, de sælger midt i fritureosen.

 

McDonald’s gør det ved bl.a. at inspirere og motivere deres medarbejdere gennem lederne og deres historier. På deres hjemmeside fortæller de om forskellige McDonald’s lederes vej til toppen, som Sunilda, der havde store sprogvanskeligheder til at starte med, men som blev støttet af sine kolleger og arbejdede sig op til en lederrolle.

Denne stil og dette fokus på at styrke den enkelte medarbejder og at være mulighedernes arbejdsplads kommer også lederne og hele virksomheden til gavn. Det udtrykker nemlig en åbenhed og en sympatisk tilgang til den enkelte medarbejder, som virker motiverende og dermed styrker fortællingen om den gode arbejdsplads.

 

Leadership-fortællingen kan derfor flere ting.

Den kan overbevise, motivere og inspirere nuværende og kommende medarbejdere.

Den kan bruges til at styrke tillidsforholdet og bygge bro mellem leder og medarbejder, når lederen på autentisk vis åbner op og fortæller sin egen historie.

 

Men det kan også som i McDonald’s tilfælde bruges til at styrke hele organisationen, da den kan fortælle en historie om en virksomhed, der bl.a. har fokus på at skabe muligheder for den enkelte medarbejder. Og dét er en fortælling, som medarbejderne køber ind på, men det kan også være med til at styrke virksomhedens salg, da det sætter virksomheden i et sympatisk og tillidsfuldt lys, som kunden (måske ubevidst) gerne vil købe sig ind i.

3 råd til virksomhedens leadership-fortælling

 

  1. Hvilke udfordringer har du gennemgået som leder, og hvordan har det gjort dig stærkere?
  2. Hvordan kan du bruge de eksempler i en fortælling, så de kan motivere og inspirere dine medarbejdere?
  3. Din autenticitet skaber større tillid mellem dig og dine medarbejdere – og det styrker dig som leder, brug din sårbarhed som et aktiv.

 

Purpose - Strategisk Storytelling
Helle Rosendahl - Storytelling Akademiet

Vil du gerne have hjælp til at sætte skub i jeres fortælling, så er du altid velkommen til at fange Storytelling Akademiet på mail eller telefon, så kan vi tage en uforpligtende snak. 

Børsen debat - Gør en forskel - Storytelling Akademiet

Helle Rosendahl har skrevet et indlæg om virksomhedens purpose, der har været bragt i Børsen.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DK
Nyheder på vej

Modtag nyhedsbrev så snart vi løfter sløret!

Der bliver arbejdet på en masse projekter hos Storytelling Akademiet. Vær den første til at vide mere ved at tilmelde dig her.