Storytelling kan aflæses i hjernen - Storytelling Akademiet

Sådan måler man effekten af storytelling på hjernen

Sådan måler man effekten af storytelling på hjernen

Fortællinger påvirker os som mennesker, men hvordan måler man om en fortælling virker? Det ser vi nærmere på her, hvor vi undersøger, hvordan man kan måle storytelling. 

Det er relevant for alle at skabe en fortælling, der bidrager til fremdrift i ens eget liv, ligeså vel som det er relevant for en virksomhed at skabe en fortælling, der kan ses på bundlinjen og flytter forretningen. Stærke fortællinger kan endda aflæses på hjernen, siger Thomas Zoëga Ramsøy, bliv klogere her.

Storytelling Akademiet har spurgt Thomas Zoëga Ramsøy, der er hjerneforsker og neuropsykolog, hvad der sker i hjernen, når vi fortæller historier:

“Fortællinger fascinerer, og vi er villige til at afsætte tid, penge og endda søvn for fantastiske fortællinger.

Hvorfor?

Fordi ALT i hjernen aktiveres.

Hjernen værdisætter konstant al information, i forhold til om det er relevant eller ej. Objektivt set er de fleste fortællinger jo ikke nødvendige for at overleve, men hjernen behandler dem på samme måde, som hvis de var livsvigtige.

Det ligger i vores evolutionære udvikling, at fortællinger tilfører ny og nyttig viden. Vi kan måle den direkte effekt af fortællinger ved at montere elektroder uden på hovedet, der opfanger de elektriske udladninger fra hjernen.

Vi kan måle storytelling på hjernen

Vi kan derfor se, at hele hjernen aktiveres via fortællinger, og gode historier får modtageren til at sænke paraderne, og de får hjernen til at udvise det samme mønster som afsenderen. Vi sammensætter ikke blot ord via fortællinger; vi danner også billeder, og vores interesse skærpes, når fortællinger bryder med vores forventninger, og vi overraskes.

Fortællinger vækker følelser

Vi kan også aflæse på hjernen, at mængden af information skal være passende for modtageren. Bliver informationsmængden for høj eller fortællingen for kompleks, mister vi fokus. Ligesom vi også mister fokus, hvis informationen ikke vækker nogle følelser i os.

Kolde fakta har slet ikke samme effekt.

Vi er slet ikke så rationelle, som vi går og tror.

Det er tydeligt, at historier driver os, og i bedste fald omsætter modtageren det derefter til konkret handling.”

Thomas Zoëga Ramsøy, Storytelling Akademiet

Thomas Zoëga Ramsøy er hjerneforsker og neuropsykolog samt stifter af Neurons Inc., der er verdens førende virksomhed inden for anvendt hjerneforskning. Han er ved at etablere Center for Applied Neuroscience. Tidligere har han været institutleder for Center for Decision Neuroscience, et tværgående forskningsinstitut ved Københavns Universitetshospital og Copenhagen Business School.

Forløbet er til dig, der ved, at du er skarp, men alligevel har svært at sætte ord på din fortælling. Du får konkrete værktøjer, du kan tage i brug med det samme. Denne Challenge er opdelt i 7 små øvelser, der gør det nemt at få styr på dit hovedbudskab og skærpe din fortælling. Det koster kun din e-mail. Tilmeld dig her.

PODCAST: Bag kulissen: Du kommer bag kulissen hos verdens bedste corporate storytellere. Fantastiske fortællere lykkes med at skabe fortællinger, der skaber forandring, flytter holdninger, bevæger mennesker – og skaber resultater på bundlinjen. Jeg spørger nogle af dem, der er bedst til at mestre denne disciplin, om de vil dele ud af deres tilgang og erfaring. Lyt her eller hvor du plejer at høre podcast. 

Pssst den ligger i top 3 i kategorien Marketing på Apple Podcast.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DK
Nyheder på vej

Modtag nyhedsbrev så snart vi løfter sløret!

Der bliver arbejdet på en masse projekter hos Storytelling Akademiet. Vær den første til at vide mere ved at tilmelde dig her.